Tomma tuttar = Arg bebis


Noels små egenheter

Min lilla son, våran underbara Noel. Han är en mycket bestämd, charmig och gosig unge!
Han är nu drygt 5 veckor och han har redan utvecklat en fantastisk personlighet.
Här är lite av de gulliga sakerna han har för sig när han:

Sover

Han tycker om att ha saker nära ansiktet, som en hand eller en filt. Ibland lugnar han inte ner sig fören man lägger hela ansiktet mot hans och är riktigt riktigt nära!

Han älskar att sova på sidan, om man lägger honom på rygg så är han ofta på sidan när man vaknar sen.

Noel "morrar" harklar eller typ knorrar när han sover, speciellt om man flyttar på honom.

Äter

Noel äter mycket och ofta, varannan till var tredje timme oftast. Om han är ivrig att få mat så gapar han jätte stort och skakar på huvet med bröstet i munnen utan att ta tag direkt. Även nu så "morrar" han.

Han brukar hålla i sig i mig när han äter, oftast i min tröja eller bh, men nu har han oxå börjat att gömma sina händer under mina armar eller bröst å så ligger han å "pillar" där nöjt =)

När jag ammar honom så brukar jag massera hans huvud med mina fingertoppar, men om jag nu inte gör det så kan han ligga och pilla sig själv i håret, speciellt efter han har ätit men ligger kvar i famnen.

Vaken

Noel har börjat skratta, han ler med helan ansiktet och det börjar smått komma små studsande "he he he" ljud.

Han sitter hellre upp i knät än ligger i famnen.

Om han är grinig så kan man sätta på vattnet i kran eller i duschen så blir han lugn igen =)

Han älskar sin mobil som hänger ovanför skötbordet, om man gör så det rör sig blir han helt chockad och spärrar upp ögonen.

Han har börjat dra mig i håret när jag bär honom.

Han kan hålla uppe huvudet riktigt länge nu, kan vara i flera minuter med bara några micro pauser.

Ja det är lite om vår lilla skatt <3


Underbart väder <3

Sitter här i soffan och träffas av solens första strålar =)
Om det inge ger energi, vad gör?!
Ska nog in och pussa på mina killar så de vaknar, äta frulle och gå ut med en termos varm choklad <3

Ska skriva ett inlägg sen om Noels små söta egenheter... man har ju börjat känna den lille nu och han har några riktigt udda saker för sig min son! Men det kommer sen, när solen har gått ner! =) 

 

Total torka!!

Blogg torka, men vem har tid att sitta vid datorn när man har världens piggaste unge som vill att man ska leka med en? Eller för den delen bara har en hand att skriva med när han sussar så sött i min famn <3
Men nu ska det bli lite ändring, nu har vi fått in lite fasta rutiner så jag kan få liite egentid oxå när han slumrar!

Bebismys =)

Nu har Emma och Ludde lämnat gettot ;) (varberga)
Nu är det bara jag och plutt resten av kvällen för Olle är i studion och den är bokad fram tills 00.00 så vem vet när han kommer hem?!

Jaha.. mat åt en själv, skit trist... Vad ska man laga då da?... Eh, vem behöver midda, jag har ju en halv kladdkaka kvar =D


Morgonmys med min zebrabebis <3



Buspojkarna


Solen skiner och jag är pigg =)

Vilken total lycka att vakna halv nio och känna sig helt utvilad!!!
Gick upp två gånger i natt för att ge Noel mat och ett misslyckat försök med att stoppa honom i sin egen säng... Han e för beroende av närhet så att ligga i en egen kall säng gillar han inte...

På fredag så ska jag å Noel, alldeles själva åka till sthl/nynäshamn!!
Fasar lite för själva tågresan dit och hem... Jag, ensam med packning, en stor vagn å en liten bebis... hoppas på att det finns snälla människor som vill hjälpa till! Väl hemma i mitt barndomshem så ska jag och liten dela på en 90 säng... visserligen så har han ju en egen säng där, men som jag skev så vill han ligga nära mig så han med säkerhet vet att tutten/maten finns innom räckhåll ;)
Men det ska bli så mysigt att träffa vänner och lite familj, är ju bara hemma en kortis så det lär bli intensivt! =)

Nä kanske lite frukost?! =)  

4910 g å lite kladdkaka =)

Noel fortsätter stadigt uppåt =)
Nu är han just under 5 kg, 4910 g väger han!!!
Otroligt, inte konstigt att ryggen börjar kännas...
Just nu är hanbolls VM på full volym i vardagsrummet och i köket står kladdkakan å svalnar, tycker detta låter som en bra kväll hos Fernströms/Lindgrens =)

I morgon så kommer Emma å hennes lilla son Ludde! Han är 15 dagar yngre än Noel, men ändå ett helt år skiljer dem =) Men jag tror att de kommer bli riktiga bundisar.. Kan se mig och Emma glida omkring i Örebro i sommar med våra snygga killar ;) Det är skönt att ha någon nära, i samma stad, som är i samma sits som en själv. Sen e hon en mycket fin vän å vi har riktigt trevligt tillsammans =) 

Nu sitter olle och snart äter upp sina fingrar för sve - arg matchen verkar inte gå så bra... Kom igen nu Svergie! 


Lingonveckan?!?!

Fanken, har man redan fått "perioden"??
Trist det har ju bara gått fyra veckor sen förlossningen och jag har bara haft två "rena" dagar...
Kan det komma igång så snabbt?
Är det någon som har erfarenhet av det??

Jag hade ju sett fram mot i alla fall några månader utan mensen men det är väl ett tecken på att allt är normalt där inne igen, det är ju bra, men redan...

Ja ja jag vet att jag har släkt som läser min blogg så nu byter vi ämne ;D

Natten har varit katastrof!! Jag har sovit lite mer än två timmar i natt å jag var sååå trött! Har som alltid varit på bra humör när Noel har vaknat, men i natt var jag riktigt less och hade ingen ork alls för hans bök... tyckte bara det var jobbigt, men det gav med sig i morse då vi faktiskt sov nästan 3 timmar till på förmiddan!
Jag säger bara det att det är tur att han är så söt å go, det går ju inte vara less nå länge då =)

Nu kommer snart folk från bvc på hembesök då Noel ska väga och mätas! Sista hade han gått upp 400g på en vecka och vuxit 2,5 cm! Får se om han fortsätter i samma takt! =)

Nu vaknar han så nu är det pussdags!

Gegg i ögat...



Vår stackars lilla pojke har så mycket gegg i ögonen, nu när han vakna så kunde han inte öppna sitt vänsteröga...
På bb så sa de att han kunde ha för tränga tårkanaler... någon annan som har varit med om nått liknande eller har tips?

Min lilla kille

Å han e ju underbar min lilla Noel, men inatt var han stök nummer ett. Inte hans fel alls, för jag anar att han hade knip i mag pga av all antibiotika jag knaprar. Tempade honom å han var super lös i magen å fisig. Men det hjälpte inte så mycket han bara grymtade och stånkade hela natten. Prövade inte ens att lägga honom i hans säng, utan han låg när mig och Olle, förhoppningsvis kände han sig lite tryggare då!

Å jag måste bara säga, han har börjat le, medvetet! Innan har han dragit på mungiporna när han slummrar men nu kan han vara klarvaken och tokle med hela annsiktet =) Hjärtat bara smälter <3

Sen har jag och Olle köpt oss nya mobiler, hah likadana till och med!
Känns skönt att båda har vättiga telefoner som vi vet att vi kan nå varandra på, om det skulle behövas!


Fin va?! =)

Sur kossa

Jag knatar omkrig och ständigt osar det sur mjölk om mig! Å nu har Noel börjat småkräkas lite å då stinker man ännu mer!! Blä, men det är väl sånt som hör till =)

Inatt sov Noel helt underbart! Han har sovet i alla fall men stackarn har nog varit lite körig i magen för han ligger å morrar och gnyr hela tiden å lättväckt som man är så vaknar man ju till varje gång han låter...
Men först så la jag ner honom i sin säng efter han hade fått mat vid 12 tiden sen vaknade han inte för mat fören efter kl två å då kom han till våran säng. Matade honom två gånger fram tills kl 8 å då gick vi upp å bytte blöja å sa hejdå till Olle som skulle till skolan! Sen somna vi om fram tills kl kvart över 10! Mycket skönt, nu sussar han igen å jag har lyckats få i mig frukost och skrivit inköpslista till maten vi ska äta ikväll =) För ikväll kommer Sofia och Micke, Sofia ska bli Noels gudmor =) Å det är försat gången de ses så jag hoppas att det går bra ;)
Vi ska äta kykling å jornötssås! Mumma <3

Igår invigde jag även bärsjalen och gick ut med Noel till tvättstugan för att boka tid! Mycket smidigt, men jag var lite smånervös att rammla med honom där på magen, men det gick jätte bra! =) Ska ha med mig bärsjalen på tåget tror jag när jag åker hem, blir nog smidigt, hoppas jag! Är lite rädd för att åka tåg med Noel själv med vagn å packning.... =S Skulle varit bra med en bil nu! Om någon har en bil till övers så tar vi gärna emot den! ;)

Hoppas alla får en trevlig helg, nu vaknar min prins för lite mer mat!


Har dunderhonung i tissarna =)

Min lilla kille har gått upp 400 gram och vuxit 2,5 cm på en vecka!
Snar tar han moppekort och är 1,90 lång... Helt galet!!

Jaha en ny dag, å vad har vi gjort? Inte mycket alls förutom att gå till bvc och mäta å väga. Men visste ni att göra inget är helt okey, inte bara när man är höggravid eller har småfolk hemma!
Alla behöver ha slödagar!! Känner verkligen hur behövligt det är att bara dra omkring i mjukisar å flottigt hår för att sammla krafter! Jag tycker det ska vara lika givet att vara slö som att vara produktiv, för vilken super människa kan orka att var 100% varje dag!? Mer slö åt folket! Å låt det vara okey att bara strö runt i hemmet en dag, varför ska man behöva skämmas för det? Den dag jag blir stadsminister ska jag införa slödagar! Typ som sjukdagar, fast man inte behöver vara sjuk, utan dagar man kan ta ut när man behöver sammla krafter. För hur många har inte ringt in sig sjuka för att de bara inte har någon ork att jobba eller gå i skolan? För jag menar på semestern eller ledighet så ska man vara så himla akktiv, träffa släkt, måla huset, ha grillbjudningar, åka på husvagnssemester med dina 8 barn som kanske är mer en ansträgning än avslappning?! Jag gillar att få dagar då jag bara kan slöa, jag behöver det för att orka vara en bra människa annars. Som nu, lite tid för mig själv, Noel sover och Olle kommer hem om ett tag. Det står disk i köket men istället har jag kollat på ett avsnitt på fastpass och pillat mig i naveln. För det är viktigt för mig att vara lite ensam och inte göra något som behöver aktivera mer än max tre hjärnceller! Sen kan jag sätta igång och vara superkvinna! =)

Nu blev det flum av allt i hoppa kanske men men =)

Tänkte dela med mig lite av en del nya bilder!  Enjoy


När gammelmormor och gammelmorfar var här <3


Pappas beskyddande hand


Hälsade På Emma å hennes Ludwig! Så liten å söt <3


Mammas lilla gris <3


Olle frågade; Var det en snygg pose? Jag; Nä... =D


Nyvaken Bebis


Aah, en hand! =D


Blev lite suddig men man kan skymta ett litet leende, han e så
söt när han ler men ååå så svårt det är att fånga det på bild!

En heldag på stan!

Ja från och med idag kommer jag och lilleman få klara oss själva om dagarna för idag börjar Olle i skolan igen. Har blivit lite bortskämd med att ha han hemma om dagarna, men det ska nog gå bra det här oxå!

Dagen började med att vi åkte ner mot stan för att hälsa på Emma och Mattias som för bara fyra små dagar sedan fick sin lilla son Ludwig, Ludwig vägde ett helt kilo mindre än Noel och var fyra cm kortare, han var så lite å näpp och man gemförde med min lilla klump =) Fick äran att hålla honom och han sjönk in så mysigt i min famn! Gosigt det är med bebisar!!! På vägen till dem hände något obehagligt, just vid en kurva på trottoaren, supernära en tvåfilig väg så ramlade jag och tappade taget om vagnen, det var så snuskigt halt ute idag. Allt gick bra men mardrömsscenariot skulle ju ha varit om vagnen oxå hade vält och åkt ut i gatan där massa bilar åker!!!
Jag menar hur svårt kan det vara att sanda gatorna!!! Aja med små försiktiga steg traskade jag och Noel vidare in till centrum för att shoppa lite nödvändigheter =) (låter mycket bättre då :P) PÅ vägen in mot stan så upptäcker jag att det är dåligt med luft i ena däcket... personalen på babyproffsen pumpar upp däcket men det pyser lika snabbt ut igen... Jaha, bara att byta slang då! Kostade bara 150 kr så det var ju inte så mycket!

Handlade två PJ:s och tre bodysar åt Noel och sen ett amningsnattlinne åt mig och en tunika på rean =)
Tre paket bröstinlägg och en snorsugare åt Noel. Nödvändigeter, JAVISST =D

Mötte sedan upp Ullis för att fika och mysa lite, prata bebisar och förlossning å annat skit! Å det var mycket trevligt!

Sen bar det hemåt, så mellan kvart över 11 till halv 5 har vi gjort stan osäker! Tur att man har världens snällaste kille som bara sover och ler!

Hmm.. undrar nu om jag inte skadade ryggen lite när jag ramla, har ont på ett ställe i ryggen när jag vrider mig.. hm

På tal om otur, fick hem ett brev från sjukhuset idag som det stod att mina värden inte alls var så bra som jag trodde, eller det var en läkare som sa att allt var bra, men tydligen är mina levervärden fortfarande dåliga å jag måste fortsätta ta prover... Trodde jag kunde stryka det från min lista av tråkigheter men hoppas att dessa prover ska visa bättring! Jag behöver mitt blod, kan inte ha mycket kvar nu ;)

Nu ska jag kramas med min kille, han var lite kall om händerna så nu ska jag allt värma honom å pussa på han tills han säger; Sluta mamma det räcker nu! =D







Hanboll + farmor, farfar och faster = Glad unge =D

Idag har varit en bra dag, inatt sov Noel två tretimmarspass! Kärlek åt han! <3
men vid halv fyra så var han pigg å ville vara vaken en stund, men eftersom han är värdens snällaste unge så ligger han bara å tittar när han är vaken, gråter nästan aldrig! Är det normalt för en tvåveckors bebis???
han kan vara vaken i nästan två timmar och bara kanske max gny lite om han vill ha en ny blöja eller kanske tutta lite! Underbara unge!

Morgon gjorde vi kl 9. (vilket är tidigt för oss eftersom Noel annars vaknar runt 11) :P
Då passade jag på att duscha och tvärstäda lite och äta frukost medans han sov =)
Kl kvart över elva kom hans farmor och frafar samt faster Elin, fortfarande sovands så tog vi oss till Vintrosa Hallen för att titta på årets första handbollsmatch mot Borlänge, förlust tyvärr... Men det var roligt att komma iväg lite och så fick ju Noel se hela andra halvlek och hejja på pappa och hans lag =)

Sen bar det hemmåt där vi fika prinsesstårta, mumma =D
Fortfarande var lillskrutten vaken, eller ja till och från, men det är så kul för han är så otroligt nöjd och tillfreds, man blir riktigt stolt över att visa upp honom!!

Nu sover han som en stock i soffan där det snart blir fångarna på fortet och bara slapp för vår del!

Måste bara säga GRATTIS till Emma och Mattias som har fått komma hem nu med sin lilla Bebipojk =D Ludwig ska han heta och det skiljer bara två veckor mellan honom och Noel så jag tror de kan bli riktiga bundisar =)

Nä nu ylar soffan att den saknar mig! ;)
Ska pussa på min älsklings Olle också så han inte glömmer bort hur mycket jag älskar honom!

Tack å hej för idag!



Pussipuss <3

Å typiskt...

Ja nu när man känner att man äntligen börjar läka så kommer ett bakslag...
Igår kväll började jag känna mig febrig och det blev allt jobbigare under natten, runt fyratiden fick jag jobbiga känningar i buken å jag visste på en gång att det var nått som inte stämde.
Ringde till sjukan som gav mig en tid vid 9 i morse och mycktet riktigt var det nått som inte var helt rätt...
Välkommen livmodersinfektion! Ska äta sammanlagt 6 tabletter om dan i 10 dagar.. en riktig dunderkur, sen ska vi se om jag kan få bli människa igen! =)  
 

Nu är han nån!

Idag har Noel fått hem sina papper från skatteverket med sitt personnummer =D
Nu är han någon, en pojke i alla fall innan vi har skickat in vad han ska heta.

Noel Valentin Fernström  


Här kommer den!

Förlossningsberättelsen.

Obs! Detta kanske inte är för alla öron. Denna sammanfattning av min förlossning skriver jag för egen del å för de vänner jag vet vill läsa. Jag kommer att vara helt ärlig och om du är minsta osäker på om du verkligen vill läsa så kanske du bör avvakta. Jag har delat upp denna förlossningsberättelse i två delar. Första är om mitt hemarbete och den sista delen är om tiden på förlossningen.

Hemmaarbetet

Okey hur ska vi då börja… jag anser att mina förlossningsvärkar började kl 02.00 natten den 19/12 2010. Då vaknade jag upp av sammandragningar utan dess like, de kom på en gång regelbundet med ca 10 min mellanrum och det var en helt annan känsla mot mina tidigare förvärkar. Men jag vågade ändå inte hoppas på för mycket. Detta var alltså natten mellan lördag och söndag.

Under dagen så fortsatte värkarna men avtog något mellan varven, både i intensitet och regelbundenhet men satte igång sen mot kvällen igen. Hur kan jag förklara dessa värkar, för er som aldrig har haft några… Ni som är tjejer vet säkert hur det känns när man får (som jag kallar det) ”menshugg” När det hugger till i livmodern/äggledarna runt den veckan du ska ha mens. Ett sånt menshugg, fast långt, plus den ilande smärtan i ryggen när man slår i svanskotan.  En sån smärta kommer krypandes och suger tag i hela kroppen under ca 1-1,5 min, sen är det som bortblåst där i mellan… Mycket märkligt, att gå och bara vänta att få ont igen och igen. Det var otroligt påfrestande mentalt tyckte jag, speciellt när man började känna sig trött mot slutet av vilan mellan värkarna och då ser att det nu har gått 8 minuter och det dags igen…

Jag gick och la mig i sängen med Olle kvällen mellan söndag och måndag, måndagen den 20/12. Jag låg och vred å vände mig fram till ett tiden men lyckades till slut slumra till, hade snart varit vaken ett dygn. Värkarna hade återigen avtagit så det var skönt att kunna somna!

POOF sa det, å blött blev det! (återigen 02.00)

Vaknar och blir helt förstelnad, skriker ut; Shit, reser mig upp och känner hur det sipprar mellan bena på mig, Olle vattnet går!!!

Han vaknar helt yrvaken och mumlar med ögonen i kors; Va är det sant, är det dags?!

Jag springer in på toaletten där det fotsätter att rinna. En mycket stark och överväldigande känsla väller över mig! Nu kommer det att hända!! Nu är det dags att träffa Kotten, eller i alla fall inom två dygn! (om vattnet går men inte värkarna kommer igång så sätts man igång efter 48 timmar)

Lustigt nog så hade jag satt på mig en binda den natten, för jag tänkte på kvällen ”utifall att”. Har inte haft binda under hela graviditeten men just den kvällen så kanske jag hoppades extra mycket! Bindan hade sugit upp nästan allt! Good stuff, men sen kom det ju mycket mer i toan. Klart och fint vatten med en liten del av slemproppen i bindan som hade en ljus strimma blod, men inget mer!

När jag sitter på toa så kommer ett helt nytt tryck, det var som att någon hade tappat en sten inne i slidan på mig. Men inga värkar än… Ringde faktiskt min mamma också när jag satt där på toan =)

När jag kommer ut springer Olle omkring fullt påklädd och yrar runt i lägenheten och packar å har sig. Jag förklarade att värkarna inte har satt igång än så det är ingen idé att åka in på ett bra tag. Jag skulle hoppa in i duschen och tvätta av mig och se om värkarna kanske ville komma igång.  Men icke… Vi bestämde oss för att ringa och meddela förlossningen att vattnet hade gått i alla fall och vi fick rådet att ta Alvedon och gå och försöka vila, men om inget hade satt igång tills på morgonen så skulle vi komma in till specialistmödravården kl 10 dagen efter.

Kort och gott gick vi och la oss, men allt för uppspelta för att ens försöka sova!

Här blir det lite suddigt i minnet, men värkarna återkommer någonstans här under natten med tio minuters intervaller och de blir jobbigare och jobbigare. Men kl 10 så är vi på spec avdelningen och får sitta med ett ctg som mäter barnets hjärtljud och mina värkar. Det glesar något under kontrollen och svajar mellan 10 och 15 min, men ont, ont ont ont gjorde det och det vara svårt att sitta ner och ta värkarna. Vi fick en tid för igångsättning onsdagen den 22/12 kl 08.00 men jag hoppades på att det såklart skulle sätta igång av sig själv… men det såg mörkt ut med dessa glesa värkar.

Minns att jag under dagen kände mig febrig och hängig, men tempen visade inget, fast å andra sidan gick jag ju på maxdos av Alvedon som aldrig riktigt hann gå ur kroppen.

Värkarna fortsatte i två dagar till med sju till tio minuter mellan värkarna men med några pauser då de inte var lika intensiva och då somnade jag av ren utmattning. Värkarna höll alltså på i tre dygn och under dessa tre dygn innan jag åkte in till förlossningen så sov jag kanske sammanlagt 4-5 timmar… Trött är inte ord nog! Men det var välbehövda timmars sömn när det väl kom, fick otrolig energi av ett fåtal timmars sömn! Natten innan vi skulle in på igångsättning var en ren och skär plåga. Natten den 22/12 2010. Jag vankade omkring i lägenheten från tolv tiden fram till kl fem. Då ringde jag till förlossningen och grät! Jag hade ont och varken kunde eller orkade vara hemma längre. Barnmorskan frågade hur långt det var i mellan värkarna och jag sa mellan 7 och 10 min. Å hon sa; ja men va bra då är ju förlossningen igång, då behöver vi ju inte sätta igång dig, men det är för tidigt att komma in. Du skall ha mellan 3 och 4 värkar på 10 minuter, då är det läge att komma in! –Nej! Jag ska komma in kl 8, har tid då, men jag vill komma in NU! Och jag vill inte bli hemskickad! Jag har haft värkar i över tre dygn!

Ja… men kom in då... Sa hon med en mindre trevlig attityd !


Sista magbilden! V 40 + 1

Väckte Olle och sa att jag inte orkade vara hemma längre och att vi åker in nu! Jag skulle bara in i duschen eftersom att det rann svett om mig. Det här med att föda barn kan liknas med ett maraton stämde nog i mitt fall!

Vi ringde efter taxi som skulle komma inom 20 minuter, vi väntade lite längre eftersom att det var minus 23 grader ute! När vi hade stått ute i en kvart så kom en lite färdtjänst buss. Bilen var varken uppvärmd, för att fläkten inte fungerade bak i bussen, de hade ingen kortläsare och taxitanten hade ingen växel på våran femhundring… Länge stod hon och dividerade om hur vi skulle lösa det här då… Till slut så sa hon att hon kunde ta Olles nummer och komma tillbaka någon gång efter jul å nyår för att få pengarna… Hahah Olle var så förbannad på tanten som aldrig kunde komma iväg för där satt jag och tokandades genom mina värkar och frös som en galning! Men till slut så kom vi iväg!

På förlossningen

Väl inne på förlossningen tog dom de ganska lugnt, fick väga mig (FY!), kissa i en kopp, ta blodtryck och kopplas upp till en ctg apparat.

Blodtrycket var skyhögt, minns inte riktigt vilket värde och jag hade äggvita i urinet… Men det behövde ju inte betyda nått eftersom det kunde ha kommit äggvita från fostervattnet. Tempen var normal.

Värkarna visade var 10 minut och bebisens hjärtljud låg på 140-145. Allt var bra och de bestämde sig efter ett tag att göra en vaginal undersökning för att se OM jag hade kommit igång något… Det var ju sååå glest mellan värkarna, nästan så jag inte behövde komma in! Men Oj, tji fick dom, Öppen 5 cm och livmodertappen var helt utplånad! =D


Total lycka sköljde över mig och vi blev såklart inte hemskickade!

Fick sätta på mig de där otroligt snygga sjukhuskläderna och bara vänta.. eller ja vänta å vänta, det var ju en del arbeten med att ta värkarna!

Tre timmar gick och jag och Olle kämpade med värkar och pratade mycket om förväntningarna vi hade, vad jag ville ha för smärtlindring osv. Ryggbedövning stod högt upp på listan eftersom jag var helt slut och jag ville få chansen att vila från värkarna innan krystvärkarna kom, med tanke på att jag hade dragits med dessa under så lång tid… Men jag valde att testa TENS, å nja sådär, det var mest skönt mellan värkarna men jag skulle ljuga om jag sa att det hjälpte.

Frågade sen sköterskan om jag kunde få testa lustgasen och jag berättade att jag absolut inte ville bli yr eller känna mig full. Så vi började med 20% lustgas och 80%syrgas… Blev mest torr i halsen av det men det gav mig ett visuellt fokus på att andas… på nått vis ;) Sköterskan prövade att höja till 40-60, så dubbla lustgasen! Nu blev jag snurrig och gillade inte alls känslan. Men jag beslöt mig för att pröva lite till. Sköterskorna gick och Olle skulle ut och hämta och värma lite mat till sig. (Så bra om din partner kan få med sig matlåder, för han fick ingen mat alls på förlossningen! Stort tips om du ska föda snart!) När han var borta så prövade jag lustgasen igen men blev groggy denna gång också, tänkte att jag skulle skruva ner till 30% lustgas och började ratta på apparaten där… bara de att på ratten var det markerat från 20 till 80, men det var inte procenten av lustgas utan syrgasen… så när jag trodde att jag vred ner till 30% lustgas så höjde jag istället till 70 lustgas och 30 syrgas!!! Å nu fick jag en suuuper värk så jag sög tag i inandningsdelen och började andas djupt och tungt. Tyckte att det smakade lite konstigt och PANG så var jag helt borta! ”vaknade” till när jag satt på stolen och Olle kom in och jag mumlade om hur vilsen jag var och hur fel det blev! Hahaha det var lite kul! =D

Kl 10 var jag öppen 7 cm och det här skulle ju bli lätt tänkte jag! Bara slutspurten kvar!

Men ack så fel jag hade. Min livmoder sa nu upp sig och tyckte att 3,5 dygns av värkar var nog, så jag pinade mig igenom timmarna fram tills halv 4 och var fortfarande öppen bara 7 cm. Under den här tiden hade jag en barnmorska from enviselandet! Jag bönade och bad om ryggbedövning, men hon tyckte att eftersom jag hade öppnat mig till 7 cm av mig själv så skulle jag allt klara det här naturligt, och att sova nu tyckte hon var idiotiskt, jag skulle ju föda barn nu, inte sova eller vila. Och om jag nu skulle ha en ryggbedövning så skulle hon behöva sätta igång mina värkar så det kom tätare eftersom det fortfarande bara var 7-10 min mellan värkarna. Så då skulle hon behöva ge mig värkstimulerande dropp innan ryggbedövningen! Idiotiskt tyckte jag, varför inte tvärt om, varför pina mig mer innan jag ska få bedövning!?!? Nä men så tyckte hon att jag skulle göra… Tur nog så gick hon av på eftermiddan och då kom min räddare. Barnmorskan som förstod att jag behövde en ryggbedövning nu och värkstimulerande efter!

Å TADA! Ryggbedövningen i, och jag var i himlen! <3 <3 <3 Jag kände inte värkarna och jag kunde både sova i ca en timma och äta riktig mat för första gången på mååånga timmar!

Å vad jag var glad! Nu kändes framtiden ljus igen! Jag och Olle skrattade igen och pratade, tills plötsligt någon gång vid 18 tiden så small det till!

AJ! Aj Aj Aj. ”Den är på väg ut” Skrek jag och drog av mig byxorna. ”Den är här mellan bena!! Jag känner den!” Olle ringde på barnmorskan och hon undersökte mig vaginalt… Nja det var inte redan ute med huvudet dinglandes mellan bena som jag trodde men jag var öppen nästan fullt, bara en liten kant kvar och krystvärkarna var igång! Bye bye ryggbedövningen, nu hjälpte den inte längre.

Här börjar mina fyra timmars långa krystningsarbete. Jag krystade och krystade men inget hände, inget alls. Barnmorskan sa åt mig att andas igenom värkarna och inte trycka på! Ni som någon gång har fått det sagt till er under massiva krystningsvärkar vet hur idiotiskt det är! Man kan inte andas igenom krystningsvärkar, kroppen trycker på automatiskt! Man trycker, så är det bara! Det är som att hoppa från ett hus och nån säger, hoppa här ifrån men ramla inte ner mot marken! Tyngdlagen, lika given är kraften i krystningsvärkarna!  Så jag skrek, hejdlöst och rätt ut, jag som inte trodde att jag skulle skrika. Jag minns hur misslyckad jag kände mig, jag bad hela tiden om ursäkt för jag tyckte att jag var så brutalt dålig, jag var redan nu en misslyckad mamma tyckte jag. Jag fick inte ens ut mitt eget barn…

Olle stod hela tiden och peppade och fläktade mig med ett datorfodral non stop i fyra timmar, men faan fick han om han försökte röra mig, all beröring var som extra värme och extra smärta… Jag tror någon gång efter halva tiden började jag känna hur hopplöst det här var och jag bad om sugklocka, för vid varje krystvärk så kändes det som om jag var på väg att svimma… jag mådde så dåligt och var så trött.. Men även här blev jag nekad, nej då du gör det här så bra av dig själv!

Bra?? Tre timmat och ingen unge?!?! Nä ut skulle han inte komma av sig själv, det visste jag. Jag hade inga krafter kvar alls och nu grät jag bara… När jag krystade så kände jag hur det läckte ut vätska om mig, det var tydligen urin och barnmorskan sa att hon skulle tappa mig på urin. Jaha tänkte jag, nu får man en kateter också.. Men nä, hon tog fram något som såg ut som ett sugrör, till stoleken och allt. ”Ta ett djupt andetag” sa hon och så! ”Nu kissar du” sa hon… Det ända jag kände var att det brände i urinröret, men jag hade fått ett nytt perspektiv på ont vid det här laget, så ont, gjorde det inte… Jag fortsatte att krysta men han rörde sig inte alls trots att jag hade krystat rätt och super starkt i tre och en halv timma! Nu fattade barnmorskan att det var kanske dags att prata med en annan barnmorska och kanske en läkare. Läkaren kom in, tittade inne i mig under en krystvärk och såg att jag tog i allt vad jag kunde och att det var rätt men att barnet inte rörde sig alls, den satt som fast innan den lilla ”uppförsbacken”. Nu blev det fart. Minns att det kom in massa nytt folk och att de tog fram sugklockan, den var liten och vit och såg inte alls ut som jag trodde. Mina krystvärkar var nu också ganska glesa, mellan 1 och två minuter var det mellan dem. Jag låg i gynläge (det läget jag tyckte bäst om, prövade det mesta men jag fick mest kraft här ifrån) och nu var det ingen återvändo det var bara att trycka på och hjälpa liten ut! De fäste sugklockan och drog under den första krystvärken, då fick det ut honom till öppningen. (jag lyckades krysta ca tre, fyra gången vid varje krystvärk) och en bit av hans huvud stack ut mellan bena på mig. Sen när krystvärken försvann så började helvetet att brinna mellan bena på mig. Jag fick total panik av smärtan och jag började hejdlöst skrika och gråta. Barnmorskan tog då tag i min hand så jag fick känna barnets huvud, antagligen för motivation, men det hade helt motsatt effekt på mig. Jag fick ännu mer panik eftersom han satt fast där tänkte jag och jag visst hur lång tid det skulle ta innan näst krystvärk skulle komma, å det gjorde ju så otroligt ont! Jag menar killen hade ju 36 cm i huvudomfång! I ren hetts så började jag krysta, utan värkar… kanske inte superbra. Jag ylade förtvivlat att jag inte kände om nästa värk kom eftersom det gjorde så förbannat ont! ”Jo då du känner”, konstaterade barnmorskan. Medans jag kved och försökte andas bort smärtan stod läkaren och slet i barnets huvud så han inte skulle åka bakåt igen mellan värkarna, Olle har berättat det i efterhand och han sa att det såg helt brutalt ut, hon hade tydligen spjärnat emot för kung och fosterland! Förstå vilken kraft kroppen har!

Nästa krystvärk kom och en barnmorska kom upp mot mitt bröst och körde ner en armbåge i magen på mig och pressade ner den i hopp om att trycka fram bebisen lite till. Under den här krystvärken kom hela huvudet ut men värkarna stannade av igen vid halsen, innan axlarna. Här mins jag inget alls, tror att smärtan var för överväldigande. Det jag mins är känslan jag hade att hela underlivet gick sönder, som om att det slets isär, nedifrån baken och hela vägen fram. Vid nästa krystvärk så mins jag hur jag känner att de drar i hela mig när det försöker få ut honom, som om jag följer med när de drar, är fortfarande helt borta av smärtan och jag vill bara att det ska vara över! Snälla en paus, men då sladdrar det till och det känns som det drar ut en meter med gelé ur mig, Det tog aldrig slut! Det var nog den längsta sekunden eller två i mitt liv. Jag kände varje millimeter av hans kropp när den kom ut, blöt och kladdig. Sen svartnade det ett tag, bara för någon sekund och jag kommer ihåg hur jag tänkte ”å nu ska all smärta bara försvinna!... vänta, kanske nu… eller nu.. eller nu, fan det försvinner ju inte!” trycket nedåt försvann men svedan satt kvar och man var öm (som nu har helt ny betydelse för mig).

Han kom upp på mitt bröst och han skrek.

Jag tittar på Olle som står och gråter och jag tänker ”fasen va vackert... men varför gråter inte jag?!” jag tror rent av att jag inte hade någon ork kvar att gråta… Jag var så otroligt berörd och att se olles reaktion var värt allt för mig! Jag försökte blicka ner på livet som gled omkring på mitt bröst men såg bara massa geggigt mörkt hår, men det var det finaste någonsin!



Jag bad om glasögonen för jag tyckte jag såg så suddigt med de hjälpte inte. Ni vet när man håller för ett öga med fingrarna ett tag å sedan släpper så ser man suddigt en stund, så var det för mig efter det att jag blundat och knipit så hårt med ögonen i fyra timmar, så allt var super suddigt. Men jag såg det jag behövde se å det var att vårt lilla barn var välskapt och vid liv och som en bonus var han det vackraste någonsin! Jag krafsade omkring mellan bena på honom för att se om det var just en han, Olle bekräftade det och det var ju det vi hade trott hela tiden! Klart att Kotten var en pojk! =)

Jag sprack på tre ställen, men bara ytligt så med några snabba stygn så var det fixat! Fast barnmorskan var ju så smart att hon glömde bedöva på det sista stället hon skulle sy, så det var ju kanske inte kalas kul, men ja som sagt, ny syn på smärta hade jag nu!

Något jag fick reda på efteråt var att liten hade navelsträngen runt halsen och att varje gång jag krystade mot slutet så sjönk hans hjärtljud från 160 till 80… Men han klarade de med, men tyvärr så bröt han ett nyckelben på vägen ut. Det är inget man gör något åt utan det läker av sig själv inom tre till fyra veckor. Han verkar heller inte lida av det så det är skönt!

Jag var helt slut efter denna förlossning som enligt mig tog 96 timmar. Då räknar jag från det att jag vaknade natten mellan lördag och söndag kl 02.00 med mina första förlossningsvärkar, för det var de det var, fram till att han föddes 21.56 den 22/12 2010.

Nu i efterhand kan läkarna se att jag antagligen hade en havandeskapsförgiftning och det bidrog säkert till att jag fysiskt inte orkade med denna tuffa förlossning. Sen så på BB så svimmade jag och mådde mycket dåligt och massa prover togs. Mina levervärden var jätte höga i samband med skyhögt blodtryck och dålig syresättning i blodet med lågt blodvärde gjorde läkaren orolig och massa tester gjordes för att utesluta det värsta… det kom inte fram till något utan proverna visade att alla värden var på väg mot det normal igen efter ett par dagar. Det läkaren sa till mig sist var att jag antagligen fick ett blodtrycksfall i levern under förlossningen. Men huvudsaken är att jag mår bra nu och inte minst våran lilla prins Noel Valentin!

Tack för att du har läst min berättelse, hoppas inte du är avskräckt, för jag måste understryka att detta var ovanligt! Jag hade långt ifrån en ”normal” förlossning och därför fick vi också stanna kvar på BB extra länge, men de tog mycket bra hand om oss där! 

På julaftonskvällen, efter mycket tjat från oss, fick vi åka hem på permission. Vi njöt av vår första julafton tillsammans som en familj i vårt hem! Det var underbart!

Det här var början på resten av våra liv!

 


Lite bilder =)

En bild säger mer än tusen ord, så istället för att skriva en massa så kommer här en bildbomb på saker jag håller kärt =)


Morbror och morster


Sliten Mamma oxh en stolt Morfar


Litet knytte


Vår goda nyårsmidda! =)


Gillar att titta på Mamma


Noels "gissa-vad-jag-gör-i-brallan" min =)


Så hjärtat smälter...


Super gäsp!


Nu ska jag ta och pussa på honom ett tag!
Hej då för nu =) 

Hej då 2010

År 2010 var ett år utöver det vanliga!
Jag har flyttat tre gånger och jag har avslutat mina studieperiod i Piteå efter två fantastiska år!
Jag har varit gravid, fött barn, och njutit av det bästa jag någonsin gjort, min Noel Valentin!
Jag har blivit sambo med min älskade Olle och vi har tillsammans skapat ett hem till vår familj.

2010 har just lämnat oss och jag ser fram mot vad 2011 har att erbjuda.
Jag har i år lovat mig själv att i slutet av detta år inte ångra något, jag ska göra det jag vill göra och vara den bästa jag bara kan vara! Jag vill leva detta år fullt ut och inte tänka; tänk om... 
Ser fram mot ett nytt underbart år med min fina familj <3


 


RSS 2.0